Här bjuder vi på tips och råd inför din köksrenovering.

Utnyttja alla utrymmen och hörn

Förvaring är något många önskar mer av i de flesta rum och det gäller ofta även köket. Här gäller det att se över hela rummet och utnyttja alla utrymmen för att få ett praktiskt kök.

Beroende på vilken köksinredning du planerar att köpa vad gäller skåp, lådor, inredning och tillbehör finns det ofta smarta lösningar med utdragbara skåp, hörnskåp och lådor i diverse mått. Det gör det mycket enklare att nyttja hela utrymmet så att inte allting alltid hamnar längst fram för att du inte når ända in.

Förvaring och skafferi

Glöm inte att planera in bra förvaringslösningar för exempelvis alla köksmaskiner. Det ska vara enkelt att ta fram och ställa undan allt så se till att det finns höjd för allting, samtidigt som inget utrymme går till spillo för enstaka stora otympliga prylar.

Även kryddsamlingen glöms lätt bort. Hur vill du bäst förvara dina kryddor och så att de är lätt åtkomliga vid både matlagning och bakning?

Ett väl anpassat skafferi både vad gäller storlek men även med smarta lösningar för låd- och skafferiförvaring behöver du också ta hänsyn till vid en renovering.

Arbetsytor

Anledningen till att många tycker att köket känns för litet beror ofta på att det saknas tillräckligt mycket arbetsyta. Därför är det viktigt att försöka få in så många arbetsytor som möjligt när du planerar ditt kök. Bänkytor tenderar ofta att ockuperas av en mängd köksmaskiner så ta hänsyn till vad du brukar använda till vardags som alltid behöver stå framme.

Kökets storlek kan så klart begränsa möjligheterna till arbetsytor men det kanske då får plats en köksö eller ett barbord som kan fungera som en extra arbetsyta vid behov.

Smarta lösningar för ett funktionellt kök

För att kunna utnyttja varje vrå kan man i planeringen se över alla de praktiska moment som sker i köket. Här kan kreativiteten vara viktig i planeringen när du ska bygga ett nytt kök, för att hitta alla möjligheter.

Källsorteringen är ett gissel i många hem och kan enkelt lösas genom att bygga in det i en sittbänk. Dolda skärbrädor är en klassisk lösning överst i en lådsats men det går även att använda exempelvis socklar för att förvara bakplåtar.

Krokar och knoppar

Att sätta upp krokar och knoppar på väl utvalda ställen ger fler möjligheter för förvaring. Det är inte bara kökshanddukar som går att hänga framme utan även kaffekoppar, matlagningsutrustning och mycket annat.

Det går även att sätta krokar på insidan av skåpen för att hänga undan sådant som man inte vill ska synas. Perfekt för exempelvis ugnsvantar och annat.

Eluttag, lampor och ljus

Belysningen och tillräckligt många eluttag är viktig i ett kök och bör planeras redan i planeringsstadiet. Det blir inte snyggt att sedan behöva dra fram förlängningskablar för att eluttagen inte räcker till eller att det blir för mörkt där du ska förbereda eller laga mat.

Fundera också på om det kan vara värt att installera något nytt fönster för att få in naturligt ljus i köket. Tänk så härligt att stå och diska eller laga mat och kunna blicka ut i trädgården.

Få ett lättstädat kök

Vem vill inte ha ett lättstädat kök? Det finns några saker att fundera över för ditt nya kök för att få det lätt att städa. Stora rena ytor som lätt kan torkas av är att föredra samt tåliga bänkskivor. Likaså att överskåpen går hela vägen upp i taket för att slippa att damm lägger sig längst upp och som sedan lätt blåser ner på ytorna vid vädring.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakta oss
close slider