En mycket vanlig fråga när det gäller köksrenovering, är vad det kostar. Det kan kosta allt från väldigt lite på några få tusenlappar till riktigt stora belopp, vilket kan vara svårt att veta på förhand utan att känna till förutsättningarna. Allt handlar om vad du vill få gjort, vilka material och produkter du vill ha, storlek på rummet och i vilket skick köket är från början, både vad gäller väggar, golv, el och rördragningar för vatten och avlopp. Kostnaden för just ditt projekt kan vi på Malmö Köksmontering AB hjälpa till med att ta fram.

Rot-avdraget kan minska kostnaderna

När det är dags att renovera köket får du inte glömma Rot-avdraget. Om du enligt Skatteverkets bedömningar har rätt till Rot-avdrag kan det minska arbetskostnaden upp till 30%. Ett ypperligt tillfälle att hålla ner kostnaderna och kunna unna dig det kök du vill ha. 

Finansiering av din köksrenovering

Det finns två sätt att finansiera din köksrenovering, antingen att spara ihop pengar för detta eller genom att ta ett lån. Om du har planerat att ta ett lån tillkommer det så klart en räntekostnad på lånet. Det som är lätt att missa i beräkningen är att du kan ha möjlighet att kunna göra ränteavdrag i inkomstdeklarationen. 

Att göra ett ränteavdrag innebär att en viss del av de totala ränteutgifterna för samtliga lån under året dras av från skatten. Ränteavdragets storlek är att 30% av de totala ränteutgifterna är avdragsgilla upp till 100 000 kronor samt 21% för eventuell överskjutande del som överstiger 100 000 kronor. Beräkningen för avdragen brukar vara förifyllda i deklarationen men det är alltid bra att kontrollera alla uppgifter.

Prisexempel för en köksrenovering med ett IKEA kök

Vi på Malmö Köksmontering AB har utfört många köksrenoveringar, i allt från små till stora kök med både mindre och större renoveringar. För att kunna ge en lite uppfattning om vad en renovering skulle kunna kosta har vi tagit med ett konkret prisexempel från ett av våra uppdrag där kunden valde ett kök från IKEA.

Vårt pris i detta exempel är inget generellt pris som vi kan erbjuda utan kostnaden är mycket individuell per projekt och beror på många faktorer. Ingen köksrenovering är den andra lik, vilket gör det svårt att ge en exakt prisuppgift som gäller dig, innan vi har gått igenom vad just du behöver ha gjort.

Vad påverkar priset?

De viktigaste faktorerna som kan påverka vad ett nytt kök kostar är:

  • Storleken på köket och hur ytan ser ut just där köksinredningen ska placeras. Här får man ta hänsyn till dörrar, fönster, vattenledningar, eldragningar med mera.
  • Skicket på befintliga  väggar, golv och tak.
  • Hur mycket förändringar och åtgärder som krävs i infrastrukturen som exempelvis el, rördragning.
  • Priset för inredning och vitvaror. Ofta är det valet av material som köksinredning och vitvaror som brukar stå för den största delen av renoveringskostnaden.
  • Hur mycket jobb du kan göra själv. Här kan man i vissa fall att hålla nere kostnaderna genom att själv utföra en del av arbetet som rivningsarbete eller slutmonteringen. Vi rekommenderar dock att låta en yrkeskunnig snickare utföra detta som har vanan inne och som kan produkterna installera köket. Det finns en risk för att något går fel som gör att kostnaderna i stället ökar.

Konkret exempel på kostnad för renovering

Observera att denna kostnad är specifikt för detta projekt vi har utfört. Vad just ditt projekt kan kosta kan bero på flera faktorer som vi har nämnt här ovan.

Arbete (+material): 58 300 kr

IKEA köksinredning och vitvaror: 66 407 kr

Totalt: 124 707 kr

ROT-avdrag: – 17 490 kr

Totalt efter ROT-avdrag: 107 217 kr

Arbetskostnaden

För just detta kök önskade kunden en totalrenovering. Arbetskostnaden inkluderar därför även förarbete av ytor med spackling, målning samt el-arbete med mera. Exempel på vad som ingick i arbetskostnaden för detta uppdrag är:

  • Bortrivning och borttransport av befintligt kök och vitvaror.
  • Förarbete av ytor med spackling, målning
  • Omdragning av elen. 
  • Anpassning och montering av stommar för ventilation, fläktrör och avloppsrör
  • Anpassning och montering av köksstommar till underskåp och överskåp
  • Tillverkning och montering av täcksidor under väggskåp
  • Anpassning och montering av högskåp, bänkskiva, dörrfronter, lådfronter, stänkskydd
  • Installation av vitvaror inklusive håltagning och anpassning
  • Installation av infälld belysning. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakta oss
close slider